Oto moje pierwsze domowe drożdżówki z serem. Wyszły
przepyszne. Zdecydowanie smaczniejsze od tych kupowanych w cukierniach.
Drożdżówki robiłam na cieście krucho – drożdżowym, które
idealnie sprawdza się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Jest
smaczniejsze i dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Mam
nadzieję, że w zaciszu domowym przygotujecie domowe drożdżówki :)
Przepis na ciasto krucho – drożdżowe, po moich
niewielkich modyfikacjach, pochodzi ze strony To pestka.
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki śmietany (lekko kwaśnej)
- 3 czubate łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
Na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego
- ½ szklanki cukru
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 jajko
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego
- 4 – 6 pokrojonych suszonych moreli (użyłam również kilka wiśni z nalewki)
Sposób przygotowania:
- W kubeczku rozmieszaj w śmietanie drożdże. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mieszaj do połączenia się składników. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże się „ruszyły”
- Na stolnicę (do dużej miski) wsyp mąkę, sól, masło, jajka oraz drożdże i zagnieć ciasto. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut
- W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, ziarenka z wanilii, jajko, aromat i zmiksuj na gładką masę
- Z ciasta formuj malutkie bułeczki, lekko je spłaszcz, a w środku zrób wgłębienie, do którego wlej masę serową. Wierzch posyp pokrojonymi morelami
- Tak przygotowane drożdżówki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 10 minut
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz