sobota, 28 lutego 2015

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I WANILIĄ:

  Oto moje pierwsze domowe drożdżówki z serem. Wyszły przepyszne. Zdecydowanie smaczniejsze od tych kupowanych w cukierniach.
Drożdżówki robiłam na cieście krucho – drożdżowym, które idealnie sprawdza się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Jest smaczniejsze i dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że w zaciszu domowym przygotujecie domowe drożdżówki :)

Przepis na ciasto krucho – drożdżowe, po moich niewielkich modyfikacjach, pochodzi ze strony To pestka.

Składniki:

Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki śmietany (lekko kwaśnej)
  • 3 czubate łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli
Na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ½ szklanki cukru
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 jajko
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego
  • 4 – 6 pokrojonych suszonych moreli (użyłam również kilka wiśni z nalewki)
Sposób przygotowania:
  1. W kubeczku rozmieszaj w śmietanie drożdże. Dodaj cukier puder,  cukier waniliowy i mieszaj do połączenia się składników. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże się „ruszyły”
  2. Na stolnicę (do dużej miski) wsyp mąkę, sól, masło, jajka oraz drożdże i zagnieć ciasto. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut
  3. W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, ziarenka z wanilii, jajko, aromat i zmiksuj na gładką masę
  4. Z ciasta formuj malutkie bułeczki, lekko je spłaszcz, a w środku zrób wgłębienie, do którego wlej masę serową. Wierzch posyp pokrojonymi morelami
  5. Tak przygotowane drożdżówki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 10 minut
Udanych wypieków!



Twarogowe słodkości 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj