sobota, 21 maja 2016

WIOSENNA SAŁATKA W KOSZYCZKACH Z CIASTA FRANCUSKIEGO

  Poniższy przepis na sałatkę jest chyba w moim domu od zawsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to moja Mama „przemycała” w niej szynkę  (jako 5 latka stwierdziłam, że od dzisiaj jestem „wegetarian” i nie będę jadła mięsa). Polecam Wam ją bardzo serdecznie, gdyż jest smaczna i prosta, a koszyczki z ciasta francuskiego to ciekawa alternatywa na tradycyjnej miseczki.

Składniki:
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • 6 rzodkiewek
  • 152 g żółtego sera
  • 8 plasterków szynki
  • ½ zielonego ogórka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • garść posiekanego koperku
  • ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
  1. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty (tak naprawdę wielkość kwadratów zależy od Ciebie i od rozmiaru Twoich foremek na babeczki), przełóż je do foremek na babeczki i lekko ponakłuwaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C około 10 minut lub do czasu, aż ciasto francuskie będzie miało złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia
  2. Jajka, rzodkiewki, szynkę i ogórka pokrój w kostkę średniej wielkości. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku – wymieszaj. Tak przygotowaną sałatką wypełnij koszyczki z ciasta francuskiego
Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj