Poniższy
przepis na sałatkę jest chyba w moim domu od zawsze. Kojarzy mi się z
dzieciństwem, kiedy to moja Mama „przemycała” w niej szynkę (jako 5 latka stwierdziłam, że od dzisiaj
jestem „wegetarian” i nie będę jadła mięsa). Polecam Wam ją bardzo serdecznie,
gdyż jest smaczna i prosta, a koszyczki z ciasta francuskiego to ciekawa
alternatywa na tradycyjnej miseczki.
Składniki:
- 3 jajka (ugotowane na twardo)
- 6 rzodkiewek
- 152 g żółtego sera
- 8 plasterków szynki
- ½ zielonego ogórka
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki majonezu
- garść posiekanego koperku
- ciasto francuskie
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty (tak naprawdę wielkość kwadratów zależy od Ciebie i od rozmiaru Twoich foremek na babeczki), przełóż je do foremek na babeczki i lekko ponakłuwaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C około 10 minut lub do czasu, aż ciasto francuskie będzie miało złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia
- Jajka, rzodkiewki, szynkę i ogórka pokrój w kostkę średniej wielkości. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku – wymieszaj. Tak przygotowaną sałatką wypełnij koszyczki z ciasta francuskiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz