czwartek, 28 kwietnia 2016

OWSIANE CIASTECZKA Z BAKALIAMI

  Uwielbiam tego typu ciasteczka ponieważ jest to idealna przekąska w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w przygotowaniu więc każdy z Was sobie z nimi poradzi. Ciasteczka są smaczne i miękkie. Polecam Wam serdecznie!

Składniki na około 25 ciasteczek:
  • 115 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
  • ¾ szklanki bakalii (to zależy od Ciebie jakich użyjesz; ja dałam łyżkę owoców goji, 2 łyżki rodzynek, 10 pokrojonych daktyli i sporą garść pokrojonych orzechów ziemnych)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • sok z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku rozpuść masło z cukrem i aromatem pomarańczowym. Odstaw do przestudzenia
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cynamon, płatki owsiane oraz sodę – wymieszaj
  3. Następnie wrzuć bakalie, dodaj pokrojoną gorzką czekoladę, sok z pomarańczy, jajko oraz przestudzone masło i zagnieć
  4. Z tak przygotowanego ciasta uformuj ciasteczka (lekko je spłaszcz) i kładź na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 18 minut do uzyskania złotego koloru (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości Twoich ciasteczek)
Udanych wypieków!



4 komentarze:

Drukuj