Przyznam szczerze, że nie wiem dlaczego, tak długo zwlekałam
ze zrobieniem wytrawnej tarty. Do jej przygotowania wykorzystałam pory i
boczek. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Myślę, że to
nie była ostatnia wytrawna tarta w moim wykonaniu. Jak zwykle – polecam Wam
serdecznie!
Składniki na około 12 tartaletek:
Na ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 – 2 łyżki wody (opcjonalnie)
- 1 żółtko
Z powyższych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je
do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Na masę:
- 2 pory (tylko jasna część)
- około 30 dag boczku
- około 30 dag żółtego sera (startego na dużych oczkach)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż do momentu, w którym cały tłuszczyk się wysmaży
- Na drugiej patelni rozgrzej olej i kiedy będzie gorący dodaj pokrojone w talarki pory. Wlej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem około 10 minut (pory muszą zmięknąć)
- Gdy pory będą już miękkie, dodaj boczek i duś przez kolejne 2 – 3 minutki
- Gdy masa lekko przestygnie dodaj starty żółty ser, jogurt i rozbełtane jajko – wymieszaj. Na końcu dopraw do smaku
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, a następnie wylep nim foremki na tartaletki. Ciasto ponakłuwaj i podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 8 – 10 minut
- Gdy ciasto jest podpieczone, tartaletki wypełnij masą porową i piecz przez około 13 – 15 minut. Gotowe
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :)
Usuń