poniedziałek, 4 kwietnia 2016

TARTALETKI Z POREM I BOCZKIEM

  Przyznam szczerze, że nie wiem dlaczego, tak długo zwlekałam ze zrobieniem wytrawnej tarty. Do jej przygotowania wykorzystałam pory i boczek. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Myślę, że to nie była ostatnia wytrawna tarta w moim wykonaniu. Jak zwykle – polecam Wam serdecznie!  

Składniki na około 12 tartaletek:

Na ciasto:
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 – 2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • 1 żółtko
Z powyższych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Na masę:
  • 2 pory (tylko jasna część)
  • około 30 dag boczku
  • około 30 dag żółtego sera (startego na dużych oczkach)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż do momentu, w którym cały tłuszczyk się wysmaży
  2. Na drugiej patelni rozgrzej olej i kiedy będzie gorący dodaj pokrojone w talarki pory. Wlej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem około 10 minut (pory muszą zmięknąć)
  3. Gdy pory będą już miękkie, dodaj boczek i duś przez kolejne 2 – 3 minutki
  4. Gdy masa lekko przestygnie dodaj starty żółty ser, jogurt i rozbełtane jajko – wymieszaj. Na końcu dopraw do smaku
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, a następnie wylep nim foremki na tartaletki. Ciasto ponakłuwaj i podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 8 – 10 minut
  6. Gdy ciasto jest podpieczone, tartaletki wypełnij masą porową i piecz przez około 13 – 15 minut. Gotowe
Smacznego!





2 komentarze:

Drukuj