sobota, 9 kwietnia 2016

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

  Pogoda w Łodzi nie rozpieszcza. Jest zimno, wietrznie i cały czas pada. Aby umilić weekend przygotowałam iście wiosenne babeczki z moimi ukochanymi owocami – truskawkami! Muffinki są bardzo czekoladowe, wilgotne i puszyste. Idealne do weekendowego relaksu (nie tylko weekendowego). Polecam!

Składniki na około 12 muffinek:
  • 100 g masła
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek (użyłam mrożonych)
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami i odstaw do przestygnięcia
  2. Do miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli, cukier, aromat i cukier waniliowy – zmiksuj na puszystą i gładką masę
  3. Następnie, przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao – wymieszaj. Na końcu, wrzuć pokrojone truskawki i zamieszaj
  4. Tak przygotowanym ciastem wypełniaj foremki na babeczki (papilotki) do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 18 – 20 minut
Udanych i smacznych wypieków! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj