Pogoda w Łodzi nie rozpieszcza. Jest zimno, wietrznie i
cały czas pada. Aby umilić weekend przygotowałam iście wiosenne babeczki z
moimi ukochanymi owocami – truskawkami! Muffinki są bardzo czekoladowe,
wilgotne i puszyste. Idealne do weekendowego relaksu (nie tylko weekendowego).
Polecam!
Składniki na około 12 muffinek:
- 100 g masła
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka pokrojonych truskawek (użyłam mrożonych)
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami i odstaw do przestygnięcia
- Do miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli, cukier, aromat i cukier waniliowy – zmiksuj na puszystą i gładką masę
- Następnie, przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao – wymieszaj. Na końcu, wrzuć pokrojone truskawki i zamieszaj
- Tak przygotowanym ciastem wypełniaj foremki na babeczki (papilotki) do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 18 – 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz