wtorek, 12 kwietnia 2016

DESER Z LEMON CURD

  Bardzo prosty, smaczny i lekki deser. Polecam!

Składniki na około 8 porcji:

Czekoladowy spód:
  • 100 g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je na około 30 minut do lodówki. Następnie, przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15-20 minut. Gorące ciasto rozgnieć widelcem do uzyskania kruszonki.

Masa:
  • ½ kg serka cukierniczego (możesz użyć mascarpone)
  • ¼ szklanka cukru pudru (możesz dodać trochę więcej cukru jeśli chcesz, aby Twój deser był słodszy)
  • 4 łyżki lemon curd 
  • ½ pomarańczy (cząstki z połowy pomarańczy pokrojone w kostkę)
Sposób przygotowania:
  1. Serek utrzyj z cukrem pudrem. Gdy składniki połączą się, dodaj lemon curd i ponownie miksuj do uzyskania jednolitej masy
  2. Do masy dodaj pokrojone cząstki z pomarańczy i wymieszaj
  3. Na dno szklanek (lub innego naczynia, w którym przygotowujesz deser) wyłóż kruszonkę (u mnie to były dwie-trzy łyżeczki). Następnie masę serową. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum jedną godzinę
Smacznego! 

P.S. Zobaczcie inne przepisy z wykorzystaniem lemon curd :)



2 komentarze:

Drukuj