Bardzo
prosty, smaczny i lekki deser. Polecam!
Składniki
na około 8 porcji:
Czekoladowy
spód:
- 100 g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z
powyższych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je na około 30 minut do lodówki.
Następnie, przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w
nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15-20 minut. Gorące ciasto rozgnieć
widelcem do uzyskania kruszonki.
Masa:
- ½ kg serka cukierniczego (możesz użyć mascarpone)
- ¼ szklanka cukru pudru (możesz dodać trochę więcej cukru jeśli chcesz, aby Twój deser był słodszy)
- 4 łyżki lemon curd
- ½ pomarańczy (cząstki z połowy pomarańczy pokrojone w kostkę)
Sposób
przygotowania:
- Serek utrzyj z cukrem pudrem. Gdy składniki połączą się, dodaj lemon curd i ponownie miksuj do uzyskania jednolitej masy
- Do masy dodaj pokrojone cząstki z pomarańczy i wymieszaj
- Na dno szklanek (lub innego naczynia, w którym przygotowujesz deser) wyłóż kruszonkę (u mnie to były dwie-trzy łyżeczki). Następnie masę serową. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum jedną godzinę
P.S. Zobaczcie inne przepisy z wykorzystaniem lemon curd :)
wspaniały deser! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń