poniedziałek, 28 marca 2016

CYTRYNOWA BABKA JOGURTOWA

  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. W tym roku postawiałam na babkę cytrynową na bazie jogurtu. Jest bardzo smaczna, puszysta, ale co najważniejsze, wilgotna. Myślę, że będzie gościć na naszym stole nie tylko podczas świąt. Polecam.

Przepis pochodzi z zeszyty mojej Mamy.

Składniki (na małą foremkę):
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 75 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml jogurtu
  • sok z połowy cytryny (możesz również dodać skórkę otartą z jednej cytryny)
  • szczypta soli
  • krem do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę
  2. W drugiej misce, utrzyj masło z cukrem i szczyptą soli. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny i sok z cytryny i miksuj dalej
  3. Następnie, wsyp suche składniki (partiami) i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  4. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką (bułką tartą) i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka
  5. Gdy babka wystygnie udekoruj ją kremem, lukrem lub oprósz ją cukrem pudrem
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj