sobota, 12 marca 2016

PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

  Za oknami iście jesienna pogada, dlatego chociaż czymś słodkim, chciałam przywołać wiosnę. Ciasto czekoladowe z truskawkami jest pyszne, wilgotne, a do tego ten zapach truskawek. Obłęd! Idealne do herbaty lub kawy wśród bliskich. Polecam!

P.S. Podczas robienia zdjęć, nawet naszego psa Bąbla zaciekawiło ciasto  :)

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Słodkie Fantazje.

Składniki:
  • 150 g masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 160 g gęstego jogurtu (greckiego)
  • około 300 g truskawek (użyłam mrożonych, które wcześniej lekko rozmroziłam)
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia
  2. Do pierwszej miski przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszaj
  3. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj sól, cukier i aromat waniliowy i ubijaj do uzyskania puszystej masy
  4. Do masy jajecznej wsyp suche składniki (najlepiej partiami) i miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj jogurt grecki i ponownie wymieszaj. Na końcu wlej przestudzone masło – zmiksuj
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki „dupką” do dołu. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka
Miłego i udanego pieczenia! :)





1 komentarz:

Drukuj