Za oknami iście jesienna pogada, dlatego chociaż czymś słodkim,
chciałam przywołać wiosnę. Ciasto czekoladowe z truskawkami jest pyszne,
wilgotne, a do tego ten zapach truskawek. Obłęd! Idealne do herbaty lub kawy
wśród bliskich. Polecam!
P.S. Podczas robienia zdjęć, nawet naszego psa Bąbla zaciekawiło ciasto :)
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony
Słodkie Fantazje.
Składniki:
- 150 g masła
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 160 g gęstego jogurtu (greckiego)
- około 300 g truskawek (użyłam mrożonych, które wcześniej lekko rozmroziłam)
- W garnuszku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia
- Do pierwszej miski przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszaj
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj sól, cukier i aromat waniliowy i ubijaj do uzyskania puszystej masy
- Do masy jajecznej wsyp suche składniki (najlepiej partiami) i miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj jogurt grecki i ponownie wymieszaj. Na końcu wlej przestudzone masło – zmiksuj
- Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki „dupką” do dołu. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka
Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuń