niedziela, 21 lutego 2016

SZYBKA SZARLOTKA

  Szybka i bardzo smaczna w przygotowaniu szarlotka. Podczas pieczenia, w całym domu przepięknie pachnie pieczonymi jabłkami i cynamonem. Polecam Wam serdecznie.

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi z magazynu Moje Smaki Życia.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła albo margaryny
  • ¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 – 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżki cynamonu (wg Waszego uznania)
  • szczypta soli
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj ¾ szklanki cukru i szczyptę soli –wymieszaj
  2. Następnie włóż zimne masło (margarynę), wbij jajka. Potem szybko zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
  3. W między czasie, obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie półplasterki  (możesz skropić je z sokiem z cytryny)
  4. 2 łyżki cukru wymieszaj z ½ łyżki cynamonu
  5. ¾ ciasta wyłóż na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, tak aby jeden plasterek zachodził na drugi, nawet w dwóch – trzech warstwach, a następnie posyp je mieszanką cukrowo – cynamonową
  6. Na wierzch ułóż resztę ciasta – kruszonka
  7. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 45 – 50 minut
Udanych wypieków! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj