Szybka i bardzo smaczna w przygotowaniu szarlotka.
Podczas pieczenia, w całym domu przepięknie pachnie pieczonymi jabłkami i
cynamonem. Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi z magazynu
Moje Smaki Życia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła albo margaryny
- ¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 – 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżki cynamonu (wg Waszego uznania)
- szczypta soli
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj ¾ szklanki cukru i szczyptę soli –wymieszaj
- Następnie włóż zimne masło (margarynę), wbij jajka. Potem szybko zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
- W między czasie, obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie półplasterki (możesz skropić je z sokiem z cytryny)
- 2 łyżki cukru wymieszaj z ½ łyżki cynamonu
- ¾ ciasta wyłóż na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, tak aby jeden plasterek zachodził na drugi, nawet w dwóch – trzech warstwach, a następnie posyp je mieszanką cukrowo – cynamonową
- Na wierzch ułóż resztę ciasta – kruszonka
- Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 45 – 50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz