Kochani!
Bardzo długo nie pojawił się żaden przepis na blogu, ale
początek roku, dla mnie i moich najbliższych, nie był łatwy. Był tragiczny. Odeszła bardzo bliska
osoba. Osoba, która pierwsza próbowała moich wypieków. Była moim największym krytykiem.
Ale przede wszystkim była osobą, która była bardzo dumna z tego co robię, że
prowadzę bloga, że się rozwijam i spełniam się w tym, co kocham. Niestety, więcej już nie skosztuje moich wypieków,
nie skrytykuje, nie powie: „Dobre, ale robiłaś lepsze”. Nie ukrywam, że miałam
myśli, aby zamknąć bloga, ale teraz mam jeszcze większą motywację, aby się
rozwijać i dalej prowadzić Krzepkie Serce.
Muffinki z poniższego przepisu są bardzo smaczne,
wilgotne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam Wam gorąco!
Składniki na około 16 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1/3 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 3 suszone morele (pokrojone w kostkę; opcjonalnie)
- Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, przyprawę do piernika i wymieszaj
- Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
- Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj orzechy, żurawinę, czekoladę (morele) i wymieszaj
- Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz