niedziela, 14 lutego 2016

MUFFINKI Z ŻURAWINĄ, ORZECHAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Kochani!

Bardzo długo nie pojawił się żaden przepis na blogu, ale początek roku, dla mnie i moich najbliższych,  nie był łatwy. Był tragiczny. Odeszła bardzo bliska osoba. Osoba, która pierwsza próbowała moich wypieków. Była moim największym krytykiem. Ale przede wszystkim była osobą, która była bardzo dumna z tego co robię, że prowadzę bloga, że się rozwijam i spełniam się w tym, co kocham.  Niestety, więcej już nie skosztuje moich wypieków, nie skrytykuje, nie powie: „Dobre, ale robiłaś lepsze”. Nie ukrywam, że miałam myśli, aby zamknąć bloga, ale teraz mam jeszcze większą motywację, aby się rozwijać i dalej prowadzić Krzepkie Serce.

Muffinki z poniższego przepisu są bardzo smaczne, wilgotne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam Wam gorąco!

Składniki na około 16 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 3 suszone morele (pokrojone w kostkę; opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, przyprawę do piernika i wymieszaj
  2. Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo)  i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj orzechy, żurawinę, czekoladę (morele) i wymieszaj
  4. Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
Udanych wypieków!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj