Uwielbiam lemon curd. Raz na jakiś czas, staram się go
przygotowywać ponieważ jest wspaniały, lekko kwaśny, a zarazem słodki, a co
najważniejsze idealnie pasuje do różnego rodzaju deserów m.in. do tarty czy tiramisù.
Tym razem, przyszła pora na pyszne, wilgotne i aromatyczne muffinki z
nadzieniem z lemon curd. Jak zwykle – polecam Wam serdecznie! :)
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Składniki na około 16 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (użyłam napoju sojowego)
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- do nadzienia: około ½ szklanki lemon curd
Na krem:
- około 250 g serka „cukierniczego” (może być również mascarpone)
- ½ szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek lemon curd
Serek zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie dodaj lemon curd i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Sposób przygotowania:
- Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
- Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i sokiem z cytryny. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
- Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Tak przygotowaną masą wypełnij papilotki do ½ ich wysokości. Następnie, połóż około ½ - ¾ łyżeczki lemon curd i zakryj go ciastem do ¾ wysokości papilotki. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
- Gdy muffinki wystygną możesz udekorować je krem, lukrem lub posypać cukrem pudrem
super wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń