sobota, 26 marca 2016

MUFFINKI Z LEMON CURD

  Uwielbiam lemon curd. Raz na jakiś czas, staram się go przygotowywać ponieważ jest wspaniały, lekko kwaśny, a zarazem słodki, a co najważniejsze idealnie pasuje do różnego rodzaju deserów m.in. do tarty czy tiramisù. Tym razem, przyszła pora na pyszne, wilgotne i aromatyczne muffinki z nadzieniem z lemon curd. Jak zwykle – polecam Wam serdecznie! :)

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Składniki na około 16 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (użyłam napoju sojowego)
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do nadzienia: około ½ szklanki lemon curd
Na krem:
  • około 250 g serka „cukierniczego” (może być również mascarpone)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek lemon curd
Serek zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie dodaj lemon curd i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
  2. Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i sokiem z cytryny. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo)  i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Tak przygotowaną masą wypełnij papilotki do ½  ich wysokości. Następnie, połóż około ½ - ¾ łyżeczki lemon curd i zakryj go ciastem do ¾ wysokości papilotki. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
  5. Gdy muffinki wystygną możesz udekorować je krem, lukrem lub posypać cukrem pudrem
Udanych wypieków! 





2 komentarze:

Drukuj