Tiramisù
z kremem cytrynowym? Zdecydowanie tak! To kolejna wersja tego przepysznego
włoskiego deseru, która jest na Krzepkim Sercu. Tiramisù z lemon curd jest
przepyszne, orzeźwiające, dlatego będzie idealne na gorące dni, do tego jest
lekko kwaśne, ale zarazem słodkie. To jest chyba moja ulubiona wersja tiramisù …
Składniki
na około 8 porcji:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- filiżanka mocno zaparzonej kawy
- 60 ml likieru amaretto (zamiast alkoholu możesz użyć kilka kropelek aromatu migdałowego)
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki cukru pudru do śmietanki)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżki kremu cytrynowego (według tego przepisu)
- kakao do oprószenia
Sposób
przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą i prawie białą masę
- Partiami dodawaj mascarpone, stale miksując. Następnie dodaj krem cytrynowy i zmiksuj
- W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru, na sztywną pianę. Dodaj ją do mascarpone i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
- Do przestudzonej kawy dolej alkohol (aromat migdałowy) i wymieszaj
- W kawie mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, w którym chcesz przygotować deser
- Na warstwę biszkoptów wyłóż masę śmietankowo – mascarponową. Czynność możesz powtórzyć tworząc drugą, trzecią warstwę
- Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem deser oprósz kakao
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz