piątek, 17 kwietnia 2015

TIRAMISÙ Z KREMEM CYTRYNOWYM

  Tiramisù z kremem cytrynowym? Zdecydowanie tak! To kolejna wersja tego przepysznego włoskiego deseru, która jest na Krzepkim Sercu. Tiramisù z lemon curd jest przepyszne, orzeźwiające, dlatego będzie idealne na gorące dni, do tego jest lekko kwaśne, ale zarazem słodkie. To jest chyba moja ulubiona wersja tiramisù …

Składniki na około 8 porcji:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • filiżanka mocno zaparzonej kawy
  • 60 ml likieru amaretto (zamiast alkoholu możesz użyć kilka kropelek aromatu migdałowego)
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki cukru pudru do śmietanki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki kremu cytrynowego (według tego przepisu)
  • kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą i prawie białą masę
  2. Partiami dodawaj mascarpone, stale miksując. Następnie dodaj krem cytrynowy i zmiksuj
  3. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru, na sztywną pianę. Dodaj ją do mascarpone i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
  4. Do przestudzonej kawy dolej alkohol (aromat migdałowy) i wymieszaj
  5. W kawie mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, w którym chcesz przygotować deser
  6. Na warstwę biszkoptów wyłóż masę śmietankowo – mascarponową. Czynność możesz powtórzyć tworząc drugą, trzecią warstwę
  7. Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem deser oprósz kakao
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj