piątek, 3 kwietnia 2015

KOSZYCZKI WIELKANOCNE Z BUDYNIEM WANILIOWYM

  Do wykonania tego przepisu zbierałam się już od zeszłego roku. Wydawał mi się trudny i bardzo skomplikowany. Okazał się pracochłonny, acz bardzo efektowny i dosyć prosty :) Koszyczki zostały wykonane z kruchego ciasta Julii Child, które wykorzystałam również do spodów mini mazurków kawowych. Ciasto to jest, moim zdaniem, idealne. Kruche i słodkie, a co najważniejsze zawsze wychodzi. Nadzienie i to czym udekorujecie koszyczki zależy od Was i Waszej kreatywności, ja postanowiłam wykorzystać  budyń waniliowy i słodkości.  Polecam Wam serdecznie wykonanie koszyczków, ponieważ przepięknie będę dekorować stół wielkanocny.

Przepis na kruche ciasto Julii Child pochodzi z tej strony.

Składniki na około 30 koszyczków:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 170 g zimnego masła
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • budyń ugotowany według instrukcji na opakowaniu (użyłam budyniu waniliowego Delecta)
  • kilka kropelek aromatu waniliowego Delecta (opcjonalnie, jeśli chcesz podkreślić smak budyniu)
  • czekoladowe jajeczka, owoce - wszystko na co masz ochotę :)
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i wszystko posiekaj nożem
  2. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, wodę (proponuję dodawać ją stopniowo) i zagnieć na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
  3. Po upływie czasu chłodzenia ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm  i wylep nim,posmarowane wcześniej masłem, foremki (metalowe) na babeczki. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku, aż do  uzyskania złotego koloru
  4. W moim przypadku rączki koszyczków wykonałam z 2 pasków ciasta, które przekładałam na zmianę. Możesz je zrobić, na przykład, z warkocza. Uformuj rączki i piecz je w piekarniku około 10 – 12 minut lub do uzyskania złotego koloru
  5. Gdy elementy koszyczków przestygną czas na ich złożenie. Do środka nałóż budyń, a następnie włóż rączkę, udekoruj według własnego uznania. Gotowe!
Udanych wypieków!





Wielkanocne wypieki z Delectą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj