Do
wykonania tego przepisu zbierałam się już od zeszłego roku. Wydawał mi się trudny
i bardzo skomplikowany. Okazał się pracochłonny, acz bardzo efektowny i dosyć prosty :) Koszyczki zostały wykonane z kruchego ciasta Julii Child,
które wykorzystałam również do spodów mini mazurków kawowych. Ciasto to jest, moim zdaniem, idealne. Kruche i słodkie, a co najważniejsze zawsze wychodzi.
Nadzienie i to czym udekorujecie koszyczki zależy od Was i Waszej kreatywności,
ja postanowiłam wykorzystać budyń waniliowy i słodkości. Polecam Wam serdecznie wykonanie koszyczków, ponieważ przepięknie będę dekorować stół wielkanocny.
Przepis
na kruche ciasto Julii Child pochodzi z tej strony.
Składniki
na około 30 koszyczków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 170 g zimnego masła
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
Do
dekoracji:
- budyń ugotowany według instrukcji na opakowaniu (użyłam budyniu waniliowego Delecta)
- kilka kropelek aromatu waniliowego Delecta (opcjonalnie, jeśli chcesz podkreślić smak budyniu)
- czekoladowe jajeczka, owoce - wszystko na co masz ochotę :)
Sposób
przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i wszystko posiekaj nożem
- Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, wodę (proponuję dodawać ją stopniowo) i zagnieć na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
- Po upływie czasu chłodzenia ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wylep nim,posmarowane wcześniej masłem, foremki (metalowe) na babeczki. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku, aż do uzyskania złotego koloru
- W moim przypadku rączki koszyczków wykonałam z 2 pasków ciasta, które przekładałam na zmianę. Możesz je zrobić, na przykład, z warkocza. Uformuj rączki i piecz je w piekarniku około 10 – 12 minut lub do uzyskania złotego koloru
- Gdy elementy koszyczków przestygną czas na ich złożenie. Do środka nałóż budyń, a następnie włóż rączkę, udekoruj według własnego uznania. Gotowe!
Udanych
wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz