Kiedy
natknęłam się na ten przepis, od razu przypomniały mi się babeczki z
dzieciństwa, które kupowała mi moja Mama podczas każdej wizyty w cukierni.
Ponieważ babeczki z poniższego przepisu nie miały nadzienia,
postanowiłam je zmodyfikować dodając do środka budyń, aby smakowały jak te z
dzieciństwa. Babeczki są bardzo smaczne (zdecydowanie lepsze niż te kupne),
kruche i nadają się idealnie do Święconki. Wiem, że do tego przepisu będę
bardzo często wracać. Polecam Wam serdecznie!
Składniki
na 24 babeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 300 g zimnego masła
- budyń waniliowy Delecta (jeżeli chcesz wzmocnić smak budyniu, dodaj kilka kropelek aromatu waniliowego Delecta)
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Sposób
przygotowania:
- Na stolnicę (lub do miski) przesiej mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę masło i wszystko posiekaj nożem
- Następnie dodaj cukier oraz żółtka i zagnieć na jednolitą masę (postaraj się zrobić to stosunkowo szybko). Tak przygotowaną masę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut
- Kiedy ciasto się chłodzi, ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw do przestudzenia
- Po upływie czasu chłodzenia, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wylep nim, posmarowane wcześniej masłem, foremki na babeczki. Do środka nałóż budyń, a następnie „zamknij” babeczkę ciastem (wytnij za pomocą szklanki kółeczka, które posłużą Ci za „przykrywkę”) i nakłuj widelcem
- Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem. Gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz