niedziela, 29 marca 2015

WANILIOWE GNIAZDKA WIELKANOCNE

  Kolejny pyszny przepis wielkanocny. Była już babka pomarańczowo - kakaowa, zatem czas na waniliowe babeczki „gniazdka”! Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu dlatego każdy sobie z nimi poradzi. Co najważniejsze, są przepyszne, wilgotne i aromatyczne. A gniazdka wykonane z bitej śmietany Śnieżka powodują, że babeczki wyglądają bardzo słodko :) Polecam!

Składniki na około 14 babeczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1/3 aromatu waniliowego Delecta
  • ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • do gniazdek: śnieżka oryginalna Delecta, 200 ml mleka  i czekoladowe jajeczka
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
  2. Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i aromatem waniliowym. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj (jeżeli zdecydujesz się na dodanie ziarenek z wanilii to właśnie teraz)
  3. Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo)  i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
  5. Gdy babeczki wystygną, ubij śmietanę Śnieżkę według instrukcji na opakowaniu i za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj gniazdka, a w środku połóż czekoladowe jajeczka
Udanych wypieków!



Wielkanocne wypieki z Delectą

4 komentarze:

Drukuj