Kolejny
pyszny przepis wielkanocny. Była już babka pomarańczowo - kakaowa, zatem czas
na waniliowe babeczki „gniazdka”! Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu
dlatego każdy sobie z nimi poradzi. Co najważniejsze, są przepyszne, wilgotne i
aromatyczne. A gniazdka wykonane z bitej śmietany Śnieżka powodują, że babeczki
wyglądają bardzo słodko :) Polecam!
Składniki
na około 14 babeczek:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1/3 aromatu waniliowego Delecta
- ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
- do gniazdek: śnieżka oryginalna Delecta, 200 ml mleka i czekoladowe jajeczka
Sposób
przygotowania:
- Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
- Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i aromatem waniliowym. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj (jeżeli zdecydujesz się na dodanie ziarenek z wanilii to właśnie teraz)
- Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
- Gdy babeczki wystygną, ubij śmietanę Śnieżkę według instrukcji na opakowaniu i za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj gniazdka, a w środku połóż czekoladowe jajeczka
Udanych
wypieków!
Prześliczna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
UsuńNaprawdę urocze! :) Idealne na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zachęcam do wypróbowania :)
Usuń