wtorek, 24 marca 2015

WIELKANOCNA BABKA POMARAŃCZOWO - KAKAOWA

  Po dłuższej przerwie w blogowaniu, spowodowanej pisaniem pracy licencjackiej, powracam do Was z pierwszym wypiekiem wielkanocnym -  babką pomarańczowo – kakaową, która jest bardzo  smaczna, wilgotna i szybka w przygotowaniu.

Jakie są Wasze ulubione wielkanocne wypieki? :)

Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub kefiru (użyłam kefiru)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
  2. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Podczas ucierania dodawaj stopniowo po jednym jajku, a pod koniec dodaj śmietanę
  3. Następnie wsyp przesianą mąkę z cukrem i zmiksuj na gładką masę
  4. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj skórkę z pomarańczy, a do drugiej – kakao i wymieszaj
  5. Foremką na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką (bułką tartą) i wykładaj na zmianę ciasto jasne i ciasto ciemne. Tak przygotowaną babkę piecz w nagrzanym do 180C piekarniku, przez ok 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
  6. Gotową babkę możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Udanych wypieków!



Wielkanocne Smaki - edycja V

Babki Wielkanocne 2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz