Po dłuższej przerwie w blogowaniu, spowodowanej pisaniem pracy
licencjackiej, powracam do Was z pierwszym wypiekiem wielkanocnym - babką pomarańczowo – kakaową, która jest bardzo
smaczna, wilgotna i szybka w przygotowaniu.
Jakie są Wasze ulubione wielkanocne wypieki? :)
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany lub kefiru (użyłam kefiru)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
- Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Podczas ucierania dodawaj stopniowo po jednym jajku, a pod koniec dodaj śmietanę
- Następnie wsyp przesianą mąkę z cukrem i zmiksuj na gładką masę
- Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj skórkę z pomarańczy, a do drugiej – kakao i wymieszaj
- Foremką na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką (bułką tartą) i wykładaj na zmianę ciasto jasne i ciasto ciemne. Tak przygotowaną babkę piecz w nagrzanym do 180C piekarniku, przez ok 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- Gotową babkę możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz