Uwielbiam
kawę i desery kawowe dlatego postanowiłam przygotować mazurki kawowe. Smaczne i
proste w przygotowaniu z delikatnie wyczuwalnym aromatem kawy. Polecam!
Przepis
na kruche ciasto według Julii Child pochodzi z tej strony, natomiast masa
kawowa po niewielkiej modyfikacji pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki
na 7 mazurków:
Na kruche ciasto:
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 170 g schłodzonego masła
- ½ szklanki zimnej wody
- Szczypta soli
Na
masę kawową:
- 125 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki masła
Sposób
przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i wszystko posiekaj nożem
- Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, wodę (proponuję dodawać ją stopniowo) i zagnieć na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
- Ciasto podziel na 7 równych części, każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 5 – 7 mm, a z „resztek” ciasta uformuj ruloniki, które przyklej do brzegów mazurka. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru
- Do garnuszka z grubym dnem wlej śmietankę i dodaj kawę – poczekaj aż się rozpuści. Następnie dorzuć masło, czekoladę połamaną w kostkę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Kiedy mazurki ostygną wylej na nie masę kawową
Udanych
wypieków!
O mniam, też uwielbiam wszystko, co kawowe :) Śliczne mazureczki.
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest nas więcej! :D
UsuńDziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania :)
Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
Usuń