czwartek, 2 kwietnia 2015

MINI MAZURKI KAWOWE

  Uwielbiam kawę i desery kawowe dlatego postanowiłam przygotować mazurki kawowe. Smaczne i proste w przygotowaniu z delikatnie wyczuwalnym aromatem kawy. Polecam!

Przepis na kruche ciasto według Julii Child pochodzi z tej strony, natomiast masa kawowa po niewielkiej modyfikacji pochodzi z Kwestii Smaku.

Składniki na 7 mazurków:

Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 170 g schłodzonego masła
  • ½ szklanki zimnej wody
  • Szczypta soli
Na masę kawową:
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i wszystko posiekaj nożem
  2. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, wodę (proponuję dodawać ją stopniowo) i zagnieć na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 30 minut
  3. Ciasto podziel na 7 równych części, każdą z nich rozwałkuj  na kształt prostokąta o grubości  5 – 7 mm, a z „resztek” ciasta uformuj ruloniki, które przyklej do brzegów mazurka. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru
  4. Do garnuszka z grubym dnem wlej śmietankę i dodaj kawę – poczekaj aż się rozpuści.  Następnie dorzuć masło,  czekoladę połamaną  w kostkę i mieszaj  do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Kiedy mazurki ostygną wylej na nie masę kawową
Udanych wypieków!


Wielkanocne Smaki - edycja V

4 komentarze:

  1. O mniam, też uwielbiam wszystko, co kawowe :) Śliczne mazureczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jest nas więcej! :D
      Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Drukuj