piątek, 5 sierpnia 2016

PIWNE BABECZKI Z KREMEM MALINOWY

 Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Piwa (oraz urodziny mojego brata). Z tego też powodu, podobnie jak Dzień Sernika, postanowiłam uczcić ten dzień dlatego upiekłam babeczki na bazie piwa malinowego. Tak, zgadza się, na bazie piwa. Muffinki wyszły pyszne, puszyste, miękkie i wilgotne, a podczas pieczenia w całym domu pachniało piwem. Po upieczeniu, nadziałam je kremem malinowym, który podkreślił smak piwa (a może to piwo podkreśliło smak kremu?). Polecam Wam serdecznie!

Najlepszego dla mojego brata Michała oraz piwa!

Składniki na około 15 babeczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka piwa malinowego (użyłam Lwówka Malinowego)
  • ½ szklanki oleju
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka łyżek malinowego kremu
  • do dekoracji: 100 g czekolady (użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuszczonej w kąpieli wodnej oraz kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
  2. Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i aromatem waniliowym. Następnie wlej piwo, olej – wymieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo)  i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut lub do suchego patyczka
  5. Gdy babeczki wystygną, za pomocą rękawa cukierniczego, nadziewaj je kremem malinowym, a następnie udekoruj je roztopioną (i przestudzoną) czekoladą. Możesz posypać także posypką
Udanych wypieków!




2 komentarze:

  1. Jadłam :) pycha , polecam , a krem - cudo :):):)
    A poza tym wszystkiego najlepszego dla Michała :) oraz piwka :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj