środa, 24 sierpnia 2016

TARTA SPAGHETTI

  Tarta spaghetti to prawdziwy hit u mnie w domu. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem znikała w mgnieniu oka. Jest prosta i w miarę szybka w przygotowaniu, ale co najważniejsze, bardzo smaczna. Polecam Wam serdecznie!

Składniki (na formę do tarty o szerokości 31 cm):

Kruche ciasto:
  • 170 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (aby wydobyć jeszcze więcej smaku przed dodaniem rozetrzyj ją w palcach)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki wody
Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj sól, bazylię, masło, wodę (na początku dodaj około 2 łyżek, ponieważ może się okazać, że potrzebujesz jej mniej) i zagnieć ciasto, włóż je do lodówki na około 30 minut. 

Farsz spaghetti:
  • 70 dag mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • puszka pomidorów pelati (czyli około 250 g)
  • 1/4 łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • około 30 dag sera startego na tarce o dużych oczkach (tarta jest przepyszna z mozzarellą, ale równie dobra z żółtym serem)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, bazylia (najlepiej świeża) do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie zeszklij cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i smaż przez chwilkę
  2. Następnie dodaj mięso i przyprawy i smaż przez około 5minut. Wlej pomidory pelati i smaż przez kolejne kilka minut (czas, w którym ciasto się chłodzi)
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i przełóż je na formę do tarty (wcześniej wysmarowanej masłem) i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w nagrzanym piekarniku do 180 przez około 10-12 minut
  4. Na podpieczony spód wyłóż farsz, posyp startym serem i piecz przez około 10 minut (aż ser się roztopi). Gotowe
Smacznego!



2 komentarze:

Drukuj