Malinowy curd to coś dla malinomaniaków. Jest to
gęsty i bardzo malinowy krem, który można wykorzystać do babeczek, deserów,
tart i innych wypieków. Gorąco polecam!
P.S. Na blogu jest również przepis na cytrynowy curd :)
Składniki:
- 100 g masła
- 3 jajka (rozbełtane)
- 1 szklanka cukru + ¾ szklanki do malin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki malin
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z malin (opcjonalnie, aby wzbogacić smak)
- W garnuszku z grubym dnem umieść maliny, dodaj ¾ szklanki cukru oraz łyżkę wodę i zagotuj. Gdy lekko przestygnę przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z sokiem z cytryny
- Następnie dodaj przetarte maliny i sok z malin (opcjonalnie)
- Gdy składniki połączą się ze sobą, powoli dodawaj rozbełtane jajka i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka masa (powinno Ci to zająć około 10 minut)
- Zgęstniały i przestudzony krem przelej do szczelnego słoiczka i wstaw go do lodówki (krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce)
Naleśniki+ to cudo i będę w raju :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Oj, to musi być pyszne połączenie :)
UsuńPozdrawiam
My mieliśmy okazję zjeść ten krem z babeczkami piwnymi po prostu niebo w gębie :):):)
OdpowiedzUsuńTo prawda, z babeczkami piwnymi jest przepyszny :)
Usuń