środa, 3 sierpnia 2016

MALINOWY CURD

  Malinowy curd to coś dla malinomaniaków. Jest to gęsty i bardzo malinowy krem, który można wykorzystać do babeczek, deserów, tart i innych wypieków. Gorąco polecam!
P.S. Na blogu jest również przepis na cytrynowy curd :)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 3 jajka (rozbełtane)
  • 1 szklanka cukru + ¾ szklanki do malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki soku z malin (opcjonalnie, aby wzbogacić smak)
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem umieść maliny, dodaj ¾ szklanki cukru oraz łyżkę wodę i zagotuj. Gdy lekko przestygnę przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek
  2. W kąpieli wodnej rozpuść masło z sokiem z cytryny
  3. Następnie dodaj przetarte maliny i sok z malin (opcjonalnie)
  4. Gdy składniki połączą się ze sobą, powoli dodawaj rozbełtane jajka i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka masa (powinno Ci to zająć około 10 minut)
  5. Zgęstniały i przestudzony krem przelej do szczelnego słoiczka i wstaw go do lodówki (krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce)
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Naleśniki+ to cudo i będę w raju :D
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to musi być pyszne połączenie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. My mieliśmy okazję zjeść ten krem z babeczkami piwnymi po prostu niebo w gębie :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z babeczkami piwnymi jest przepyszny :)

      Usuń

Drukuj