środa, 30 grudnia 2015

DOMOWE KRAKERSY Z MAKIEM

  Idealna przekąska  do piwa, wszelkich sosów lub po prostu do pochrupania. Polecam :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju (oliwy; ja użyłam oleju rzepakowego)
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • posypka: garść maku (możesz użyć sezamu, gruboziarnistej soli czy czarnuszki; decyzja należy do Ciebie)
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Następnie wlej olej oraz wodę i zagnieć na jednolite ciasto (powinno być gładkie i elastyczne; jeśli składniki nie połączyły się dobrze dodaj jeszcze 1 - 2 łyżki wody). Tak przygotowane ciasto włóż na minimum 1 godzinę do lodówki
  2. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm – jeśli to konieczne, możesz podsypywać ciasto mąką. Za pomocą noża (noża do pizzy) wycinaj prostokąty i każdy ponakłuwaj widelcem
  3. Krakersy przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde ciastko posmaruj roztopionym  masłem i posyp makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 8 – 10 lub do uzyskania złotego koloru
Smacznego!

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj