czwartek, 10 grudnia 2015

CZEKOLADOWE GUZICZKI Z NUTĄ PIERNIKOWĄ

  Kolejny przepis świąteczny. Tym razem, czekoladowe ciasteczka z nutą piernikową, które swoim kształtem przypominają guziczki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jak zwykle – polecam Wam serdecznie.

Składniki na około 50 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka
  • 1/3 szklanki kakao
  • Szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie, możesz również dodać kilka kropelek aromatu pomarańczowego)
  • 150 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz cynamon i wymieszaj
  2. Następnie dodaj masło, żółtko, sok z pomarańczy i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę, aby się schłodziło
  3. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm , wykrawaj guziczki (kółka wykrawaj za pomocą większego kieliszka/szklanki, w środku, za pomocą mniejszego kieliszka zrób wgłębienie, a następnie dziurki za pomocą słomki)
  4. Tak przygotowane ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 7 – 8 minut. Gotowe guziczki studź na kratce
Udanych wypieków!



1 komentarz:

Drukuj