Grudzień
to mój ulubiony miesiąc jeśli chodzi o wypieki. W całym domu przepięknie
pachnie cynamonem, pomarańczą i goździkami. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić
przepis na przepyszne (moja rodzinka powiedziała, że jedne z lepszych jakie
jedli), wilgotne, aromatyczne babeczki z nadzieniem z powideł śliwkowych.
Myślę, że spokojnie mogą zastąpić piernik na wigilijnym stole. Polecam Wam
serdecznie!
P.S.
Zachęcam Was do zajrzenia do zakładki Boże Narodzenie, gdzie znajdują
się przepisy wigilijne z poprzednich lat.
Składniki
na około 20 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 ½ łyżki domowej przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- ½ szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 1 szklanka mleka, np. 3,2%
- 60 g gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki powideł ze śliwek (użyłam domowych powideł)
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
- skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej)
- sok z ½ pomarańczy
- Do garnuszka z grubym dnem przełóż powidła śliwkowe, dodaj przyprawę do piernika, suszone śliwki oraz sok i skórę z pomarańczy. Gotuj przez około 3 minuty, aż sok wyparuje. Odstaw do wystudzenia
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do wystudzenia
- Do pierwszej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Dodaj przyprawę do piernika i wymiesza
- W drugiej misce rozbełtaj jajko z solą i cukrem. Wlej mleko i olej – wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę oraz suche składniki i mieszaj do połączenia się składników
- Papilotki wypełnij do połowy masą czekoladą, na nią połóż około 1 łyżeczki powideł śliwkowych i przykryj je ciastem do ¾ wysokości papilotki. Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 18 – 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- około 2 garści kandyzowanej skórki z pomarańczy
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Gdy ostygnie, polej nią gotowe babeczki i posyp skórką z pomarańczy.
Fanatyczne, aromatyczne, świąteczne :)
OdpowiedzUsuń