środa, 2 grudnia 2015

CZEKOLADOWO – PIERNIKOWE BABECZKI Z POWIDŁAMI I POMARAŃCZĄ

  Grudzień to mój ulubiony miesiąc jeśli chodzi o wypieki. W całym domu przepięknie pachnie cynamonem, pomarańczą i goździkami. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na przepyszne (moja rodzinka powiedziała, że jedne z lepszych jakie jedli), wilgotne, aromatyczne babeczki z nadzieniem z powideł śliwkowych. Myślę, że spokojnie mogą zastąpić piernik na wigilijnym stole. Polecam Wam serdecznie!

P.S. Zachęcam Was do zajrzenia do zakładki Boże Narodzenie, gdzie znajdują się przepisy wigilijne z poprzednich lat.

Składniki na około 20 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 ½ łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 szklanka mleka, np. 3,2%
  • 60 g gorzkiej czekolady
Składniki na nadzienie z powideł śliwkowych:
  • ¾ szklanki powideł ze śliwek (użyłam domowych powideł)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej)
  • sok z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Do garnuszka z grubym dnem przełóż powidła śliwkowe, dodaj przyprawę do piernika, suszone śliwki oraz sok i skórę z pomarańczy. Gotuj przez około 3 minuty, aż sok wyparuje. Odstaw do wystudzenia
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do wystudzenia
  3. Do pierwszej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Dodaj przyprawę do piernika i wymiesza
  4. W drugiej misce rozbełtaj jajko z solą i cukrem. Wlej mleko i olej – wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę oraz suche składniki i mieszaj do połączenia się składników
  5. Papilotki wypełnij do połowy masą czekoladą, na nią połóż około 1 łyżeczki powideł śliwkowych i przykryj je ciastem do ¾ wysokości papilotki. Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 18 – 20  minut lub do tzw. suchego patyczka
Do dekoracji:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • około 2 garści kandyzowanej skórki z pomarańczy
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Gdy ostygnie, polej nią gotowe babeczki i posyp skórką z pomarańczy.
Smacznego i udanych wypieków!



1 komentarz:

Drukuj