niedziela, 22 listopada 2015

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

  Nie będę dużo pisać. Ciasteczka są bardzo smaczne, idealnie kruche i z wyczuwalnym smakiem migdałowym. Jak zwykle, polecam Wam serdecznie.

Składniki  na około 40 ciasteczek:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ szklanki brązowego cukru (możesz użyć białego)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko (biało pozostaw do smarowania ciasteczek)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki amaretto (ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego)
  • opakowanie cukru migdałowego (16g)
Sposób przygotowania:
  1. W miseczce rozbełtaj jajko z amaretto (kilkoma kropelkami aromatu migdałowego)
  2. Do miski przesiej wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Następnie dodaj cukier oraz cukier migdałowy i wymieszaj
  3. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wlej rozbełtane żółtko i szybko zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto włóż na minimum godzinę do lodówki
  4. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość około 5 cm i wykrywaj różne wzorki (u mnie były to gwiazdki), wierzch ciasteczek smaruj lekko ubitym białkiem, a następnie posyp je cukrem
  5. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez 7 – 8 minut, aż ciasteczka będą złociste
Smacznego i udanych wypieków! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj