niedziela, 15 listopada 2015

EKLERY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

  Eklery, podobnie jak zupa cebulowa, to symbol kuchni francuskiej. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest bardzo trudne i kiedy zaczynałam swoją „przygodę” z pieczeniem były moim małym marzeniem. Jak się okazało, wcale nie są takie trudne, lecz pracochłonne, ale bardzo warto poświęcić im trochę czasu, bo są przepyszne. Połowę eklerów wypełniłam tradycyjnym kremem pâtissière, który wzbogaciłam skórką z pomarańczy, a drugą część  ubitą śmietanką kremówką z cukrem waniliowym. Jak zwykle, gorąco Wam je polecam!

Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki na ciasto parzone (około 30 sztuk):
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku zagotuj wodę z masłem
  2. Na gotującą się wodę wsyp mąkę i cały czas mieszaj nie zdejmując z palnika (uważaj, aby ciasto się nie przypaliło). Jak wygląda gotowe ciasto? Odchodzi od ścianek garnka i jest lśniące. Gdy jest gotowe, zdejmij garnek z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia (inaczej eklery nie urosną podczas pieczenia)
  3. Kiedy ciasto wystygnie dodaj do niego jajka i miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (proponuję dodawać po jednym jajku, chwilę miksować i dodsć kolejne jajko itd.)
  4. Za pomocą szprycy albo rękawa cukierniczego wyciskaj ciasto tworząc ładny, podłużny kształt (aczkolwiek nie zawsze to wychodzi J )
  5. Piecz w temperaturze 200C przez około 20 – 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika studź je na kratce, a po wystygnięciu przekrój je na 2 części w poziomie
Składniki na krem pâtissière z pomarańczą:
  • 300 ml mleka
  • 3 duże żółtka (białka możesz zostawić i przygotować bezy kawowe)
  • 50 g cukru
  • 20 mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 – 2 łyżka rumu (lub innego alkoholu, opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku zagotuj mleko ze skórką z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z palnika
  2. Utrzyj żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej i prawie białej masy. Dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Tak przygotowaną masę przełóż do ugotowanego mleka i dobrzej wymieszaj, do połączenia się obu mas
  3. Garnek z masą postaw ponownie na planik i zagotuj (pamiętaj, aby mieszać). Od momentu zagotowania, gotuj przez około 1 minutę, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia
  4. Krem umieść w szprycy lub rękawie cukierniczym. Wyciskaj na dolną część eklerów. Na krem nałóż gorę ciastek (krem możesz wyłożyć także za pomocą łyżeczki)
  5. Tak przygotowane eklery polej polewą czekoladową, np. z sokiem z pomarańczy (w kąpieli wodnej podgrzej sok z pomarańczy a następnie dodaj i rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady). Gotowe! :)
Miłej pracy i smacznego!





2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis. Eklery znikaja . Super zdjęcie, które mnie zainspirowało do wypieku:) pozdrawiam







    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakują :)
      Zachęcam do wypróbowania innych przepisów.
      Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj