poniedziałek, 6 stycznia 2014

BEZY KAWOWE

  Delikatne, kruche, po prostu idealne! Gorąco Wam je polecam! 

Składniki na około 12 bez:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku z limonki)
  • 2 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy zbożowej)
  • 1 łyżka gorącej wody
Sposób przygotowania:
  1. Kawę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  3. Cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawaj do białek cały czas miksując
  4. Na końcu dodaj sok z limonki, kawę i miksuj jeszcze przez chwilę
  5. Na blachę wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po czubatej łyżce piany (możesz użyć rękawa cukierniczego)
  6. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 140C i piecz przez 65 – 75 minut
Smacznego!







2 komentarze:

Drukuj