piątek, 10 stycznia 2014

BABECZKI Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ

  Za oknami typowa jesienna pogoda,  dlatego zdecydowałam, że przygotuję dla Was babeczki z jabłkiem i żurawiną. Smaczne, wilgotne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Serdecznie Wam je polecam.

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • ½  szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duże jabłko
  • garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj
  2. Wlej olej, mleko, wbij jajko i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy
  3. Umyte jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę średniej wielkości
  4. Pokrojone jabłko, żurawinę wrzuć do miski z masą i dokładnie wymieszaj
  5. Gotową masą wyłóż do foremek do muffinek (do ¾ wysokości) i piecz, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C, przez około 25 minut
Udanych wypieków! 





4 komentarze:

Drukuj