Za oknami typowa jesienna
pogoda, dlatego zdecydowałam, że
przygotuję dla Was babeczki z jabłkiem i żurawiną. Smaczne, wilgotne i bardzo
łatwe w przygotowaniu. Serdecznie Wam je polecam.
Składniki na 12 babeczek:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 duże jabłko
- garść suszonej żurawiny
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj
- Wlej olej, mleko, wbij jajko i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy
- Umyte jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę średniej wielkości
- Pokrojone jabłko, żurawinę wrzuć do miski z masą i dokładnie wymieszaj
- Gotową masą wyłóż do foremek do muffinek (do ¾ wysokości) i piecz, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C, przez około 25 minut
Wygląda fantastycznie <3 Pycha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.monikoza.blog.pl
Dziękuję bardzo :)
UsuńPozdrawiam
Jabłko i żurawina to zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% :)
Usuń