sobota, 4 stycznia 2014

KUSKUS Z WARZYWAMI

  Kuskus z warzywami i kurczakiem to moje ulubione danie ostatnich dni. Możecie przygotować je na obiad, ale również jako przekąskę do pracy czy szkoły. Proste, smaczne, a na dodatek bardzo pożywne.

Składniki na 2 osoby:
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 pojedyncza pierś  z kurczaka
  • mała cukinia
  • mała czerwona papryka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • curry
  • czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
  1. Pierś z kurczaka umyj, powycinaj z nich błony i ewentualne żyłki, osusz i pokrój w grubszą kostkę.  Następnie wymieszaj z przyprawami (solą, pieprzem, ostrą papryką, curry i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, aby doprawić według własnego uznania). Ostaw na 30 minut
  2. Po upływie 30 minut rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż mięso na złoty kolor. Przełóż do miski
  3. Umyte warzywa pokrój w kostkę
  4. Najpierw przesmaż cebulkę, później dodaj czosnek i cukinię
  5. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie (pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu)
  6. Na samym końcu dodaj pomidory i przyprawy. Duś przez kilka minut
  7. W między czasie odmierzoną ilość kaszy kuskus przesyp do miseczki i wetrzyj w nią oliwę z oliwek (1 -2 łyżki). Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj
  8. Kuskus zalej wodą tak, aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskus. Odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem
  9. Warzywa i kuskus przesyp do mięsa i wymieszaj
Smacznego!




2 komentarze:

  1. ale fajne to serce! :)
    też bardzo lubię taki kuskus, szczególnie jego wakacyjne i wiosenne wersje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :)
      Już niedługo pojawią się kolejne przepisy na kuskus :)

      Usuń

Drukuj