Kuskus z warzywami i
kurczakiem to moje ulubione danie ostatnich dni. Możecie przygotować je na
obiad, ale również jako przekąskę do pracy czy szkoły. Proste, smaczne, a na
dodatek bardzo pożywne.
Składniki na 2 osoby:
- 100 g kaszy kuskus
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- mała cukinia
- mała czerwona papryka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pomidory
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ostra papryka
- curry
- czosnek granulowany
- Pierś z kurczaka umyj, powycinaj z nich błony i ewentualne żyłki, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie wymieszaj z przyprawami (solą, pieprzem, ostrą papryką, curry i czosnkiem granulowanym. Pamiętaj, aby doprawić według własnego uznania). Ostaw na 30 minut
- Po upływie 30 minut rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż mięso na złoty kolor. Przełóż do miski
- Umyte warzywa pokrój w kostkę
- Najpierw przesmaż cebulkę, później dodaj czosnek i cukinię
- Gdy cukinia będzie miękka, dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie (pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu)
- Na samym końcu dodaj pomidory i przyprawy. Duś przez kilka minut
- W między czasie odmierzoną ilość kaszy kuskus przesyp do miseczki i wetrzyj w nią oliwę z oliwek (1 -2 łyżki). Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj
- Kuskus zalej wodą tak, aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskus. Odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem
- Warzywa i kuskus przesyp do mięsa i wymieszaj
ale fajne to serce! :)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię taki kuskus, szczególnie jego wakacyjne i wiosenne wersje :)
Dziękuję bardzo! :)
UsuńJuż niedługo pojawią się kolejne przepisy na kuskus :)