Jak zapewne niektórzy z Was zauważyli, uwielbiam śniadania
na słodko, dlatego często przygotowuję różnorodne placuszki. Tym razem naszła
mnie ochota na połączenie typowo jesiennych składników – gruszki z orzechami.
Aby placuszki były naprawdę jesienne dodałam również przyprawy do piernika oraz
miód. Wyszły przepyszne! Idealne na leniwe jesienne śniadanie. Jak zwykle polecam Wam serdecznie. :)
Składniki na około 12 placuszków:
- 1 nieduża gruszka (umyta, obrana i pokrojona w średniej wielkości kostkę)
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru (można dodać mniej)
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanki mąki pszennej
- duża garść posiekanych orzechów włoskich
- olej do smażenia - opcjonalnie
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu (użyłam wielokwiatowego)
- duża szczypta przyprawy do piernika
- duża garść posiekanych orzechów
Przygotowując placuszki postanowiłam przygotować coś na zasadzie karmelizowanych
orzechów.
Do garnka wlej wodę, dodaj miód oraz przyprawę do
piernika – wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy i wymieszaj. Usmażone
placuszki posyp/polej orzechami.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika oraz pokrojoną gruszkę. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty (okres przygotowania placuszków)
- Do miski wbij jajko, dodaj sól i cukier – wymieszaj
- Następnie wlej mleko i wsyp pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechy. Wymieszaj do połączenia się składników. Na końcu wrzuć gruszkę (wraz z sosem, który pozostał w garnku) i wymieszaj
- Na rozgrzanym oleju (patelni) smaż placuszki do uzyskania złotego koloru. Usmażone placuszki posyp orzechami czy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz