poniedziałek, 9 listopada 2015

PLACUSZKI Z GRUSZKĄ I ORZECHAMI

  Jak zapewne niektórzy z Was zauważyli, uwielbiam śniadania na słodko, dlatego często przygotowuję różnorodne placuszki. Tym razem naszła mnie ochota na połączenie typowo jesiennych składników – gruszki z orzechami. Aby placuszki były naprawdę jesienne dodałam również przyprawy do piernika oraz miód. Wyszły przepyszne! Idealne na leniwe jesienne śniadanie. Jak zwykle  polecam Wam serdecznie. :)

Składniki na około 12 placuszków:
  • 1 nieduża gruszka (umyta, obrana i pokrojona w średniej wielkości kostkę)
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru (można dodać mniej)
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • duża garść posiekanych orzechów włoskich
  • olej do smażenia - opcjonalnie
Opcjonalnie:
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • duża szczypta przyprawy do piernika
  • duża garść posiekanych orzechów
Przygotowując placuszki postanowiłam  przygotować coś na zasadzie karmelizowanych orzechów.
Do garnka wlej wodę, dodaj miód oraz przyprawę do piernika – wymieszaj. Następnie wsyp posiekane orzechy i wymieszaj. Usmażone placuszki posyp/polej orzechami.

Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wlej wodę, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika oraz pokrojoną gruszkę. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty (okres przygotowania placuszków)
  2. Do miski wbij jajko, dodaj sól i cukier – wymieszaj
  3. Następnie wlej mleko i wsyp pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechy. Wymieszaj do połączenia się składników. Na końcu wrzuć gruszkę (wraz z sosem, który pozostał w garnku) i wymieszaj
  4. Na rozgrzanym oleju (patelni) smaż placuszki do uzyskania złotego koloru. Usmażone placuszki posyp orzechami czy cukrem pudrem
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj