Jeśli jeszcze nie macie prezentu na Dzień Matki lub
szukacie inspiracji na coś słodkiego to polecam Wam poniższy przepis na pyszną
tartę czekoladową. Jest dość łatwa i szybka w przygotowaniu i zachwyci chyba
każdego :)
Przepis po niewielkich modyfikacjach pochodzi ze strony
Kuchnia Lidla.
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam!
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 1/4 szklanka domowego cukru waniliowego (możesz użyć również zwykłego cukru pudru)
- 3 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 4 – 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 330 ml śmietanki kremówki 36%
- 300 g czekolady (użyłam 2 czekolad mlecznych i 1 gorzką)
- 25 g miękkiego masła
- 25 ml amaretto (w wersji dla dorosłych)
- Składniki na kruche ciasto zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło. Następnie, podsypując blat/stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. Przełóż je na blachę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną delikatnie mąką) i ponakłuwaj. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 13-15 minut. Odstaw do przestudzenia
- W garnuszku z grubym dnem zagotuj śmietankę. Po chwili zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietanki czekoladę – mieszaj do jej rozpuszczenia
- Utrzyj masło i stopniowo dodawaj masę czekoladową, a na końcu amaretto – zmiksuj do połączenia się składników
- Gdy tarta wystygnie posmaruj ją dżemem porzeczkowym, a następnie wylej wystudzoną masę czekoladową
- Tak przygotowaną tartę włóż do lodówki, aby masa stężała
Smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Polecam! Jest bardzo smaczna :)
UsuńPozdrawiam