wtorek, 16 grudnia 2014

PIERNICZKI

  Pierniczki wyszły przepyszne! Są łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu,  a podczas pieczenie pięknie pachniały. Pamiętajcie, pierniczki to obowiązkowy wypiek świąteczny :)
Przypominam Wam, że na Krzepkim Sercu istnieje już kilka świątecznych wypieków

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Kwestia Smaku

Składniki na około 50 pierniczków:
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (jeżeli nie masz, użyj około ½ torebki gotowej przyprawy do piernika)
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka (użyłam 3 łyżek)
Do dekoracji: rozpuszczona czekolada, lukier (z cytryny, pomarańczy, albo lukier królewski), perełki, posypki. 

Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła z miodem i przyprawą do piernika
  2. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, sól i sodę oczyszczoną
  3. Do masy dolej gorący miód, dodaj jajko i zagniataj ją jak na kruche ciasto
  4. Zagniatając, stopniowo dolewaj po łyżce ciepłego mleka, aż masa stanie się jednolita (powinna przypominać ciasto kruche). Tak przygotowaną masę włóż na około 3 godziny do lodówki
  5. Ciasto podziel na 2 – 3 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość maksymalnie 1 cm i wycinaj dowolne kształty
  6. Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 8 - 12 minut (musisz je obserwować)
  7. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeżeli chcesz, aby Twoje pierniczki szybciej zmiękły do pojemniczka wrzuć kawałek jabłka)
Udanych świątecznych wypieków! 





Korzenne przysmaki

2 komentarze:

Drukuj