Pierniczki
wyszły przepyszne! Są łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, a podczas pieczenie pięknie pachniały. Pamiętajcie,
pierniczki to obowiązkowy wypiek świąteczny :)
Przypominam
Wam, że na Krzepkim Sercu istnieje już kilka świątecznych wypieków
Przepis
po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Kwestia Smaku
Składniki
na około 50 pierniczków:
- 3 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (jeżeli nie masz, użyj około ½ torebki gotowej przyprawy do piernika)
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/3 szklanki ciepłego mleka (użyłam 3 łyżek)
Do
dekoracji: rozpuszczona czekolada, lukier (z cytryny, pomarańczy, albo lukier
królewski), perełki, posypki.
Sposób
przygotowania:
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła z miodem i przyprawą do piernika
- Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, sól i sodę oczyszczoną
- Do masy dolej gorący miód, dodaj jajko i zagniataj ją jak na kruche ciasto
- Zagniatając, stopniowo dolewaj po łyżce ciepłego mleka, aż masa stanie się jednolita (powinna przypominać ciasto kruche). Tak przygotowaną masę włóż na około 3 godziny do lodówki
- Ciasto podziel na 2 – 3 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość maksymalnie 1 cm i wycinaj dowolne kształty
- Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 8 - 12 minut (musisz je obserwować)
- Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeżeli chcesz, aby Twoje pierniczki szybciej zmiękły do pojemniczka wrzuć kawałek jabłka)
Udanych
świątecznych wypieków!
śliczne zdjęcia i cudne pierniczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń