niedziela, 7 grudnia 2014

CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

  Kolejny przepis na proste i smaczne ciasteczka. Tym razem z pomarańczą i orzechami laskowymi.  Polecam Wam serdecznie!
Przepis po modyfikacji pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki na około 35 ciasteczek:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (zamiast nich możesz użyć swoich ulubionych orzechów)
  • 50 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 50 g białej czekolady (posiekanej)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
Aby pozbyć się skórki z orzechów wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż  je do nagrzanego piekarnika (170C – 180C). Piecz przez około 10 – 15 minut, aż skórka z wierzchu zacznie pękać. Po tym czasie zawiń orzechy w ściereczkę i pocieraj je o siebie. W ten sposób usuniesz skórkę z orzechów laskowych. 

Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę, sodę i kakao
  2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy – zmiksuj
  3. Do masy jajecznej wsyp przesiane składniki, orzechy, czekolady i wymieszaj. Tak przygotowaną masę włóż na 1 godzinę do lodówki
  4. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 12 -15 minut. Studzimy na kratce
Udanych wypieków!




2 komentarze:

Drukuj