Przygotowując
kolejny przepis na smaczne i szybkie śniadanie postanowiłam połączyć smaki, które kojarzą się
z zimą i świętami Bożego Narodzenia czyli pomarańcze i cynamon. Placuszki
wyszły przepyszne, a do tego puszyste. Polecam
Wam serdecznie!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 czubate łyżki śmietany (maślanki, jogurtu naturalnego)
- 5 czubatych łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- szczypta soli
Sposób
przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę
- Do żółtek wsyp cukier, cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Następnie dodaj śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz skórkę i sok z pomarańczy i wymieszaj.
- Do masy dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj
- Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placuszki do uzyskania złotego koloru. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz