wtorek, 23 grudnia 2014

PIERNIK STAROPOLSKI – ETAP II

  Piernik staropolski najlepiej piec  5 – 3 dni przed Wigilią. Z porcji, na którą przepis podałam, upiekłam 2 mniejsze ciasta i jeszcze zostało na przygotowanie pierniczków. Piernik, jak i ciasteczka, wyszły bardzo aromatyczne. Zdecydowanie warto czekać na nie kilka tygodni. 

P.S. Mój brat stwierdził, że piernik smakuje jak jego ulubione pierniczkowe batoniki z dzieciństwa.

Składniki oraz przygotowanie ciasta opisałam tutaj.

Składniki:
  • ciasto
  • powidła śliwkowe (około 800 – 1000 g)
  • do dekoracji: polewa czekoladowa, orzechy, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
  1. Dojrzałe  ciasto wyjmij z lodówki i zostaw chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie podziel je na 3 części i każdą z nich rozwałkuj podsypując mąką – na  około 5 mm (nie więcej, ciasto urośnie)
  2. Pierwszy blat włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 170C przez 15 – 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi blatami
  3. Wystudzony pierwszy blat posmaruj powidłami śliwkowymi (najlepiej podgrzanymi), na nim ułóż drugi blat i również posmaruj go powidłami i przykryj trzecim blatem. Przykryj ciasto, np. ściereczką i obciąż deską, czy książką
  4. Gotowy piernik udekoruj polewą czekoladową (np. według tego przepisu) i posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami
Rada: Z niewykorzystanej części ciasta możesz przygotować pierniczki.  

Smacznego!



Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

2 komentarze:

Drukuj