Piernik
staropolski najlepiej piec 5 – 3 dni
przed Wigilią. Z porcji, na którą przepis podałam, upiekłam 2 mniejsze
ciasta i jeszcze zostało na przygotowanie pierniczków. Piernik, jak i
ciasteczka, wyszły bardzo aromatyczne. Zdecydowanie warto czekać na nie kilka
tygodni.
P.S.
Mój brat stwierdził, że piernik smakuje jak jego ulubione pierniczkowe batoniki
z dzieciństwa.
Składniki
oraz przygotowanie ciasta opisałam tutaj.
Składniki:
- ciasto
- powidła śliwkowe (około 800 – 1000 g)
- do dekoracji: polewa czekoladowa, orzechy, wiórki kokosowe
Sposób
przygotowania:
- Dojrzałe ciasto wyjmij z lodówki i zostaw chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie podziel je na 3 części i każdą z nich rozwałkuj podsypując mąką – na około 5 mm (nie więcej, ciasto urośnie)
- Pierwszy blat włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 170C przez 15 – 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi blatami
- Wystudzony pierwszy blat posmaruj powidłami śliwkowymi (najlepiej podgrzanymi), na nim ułóż drugi blat i również posmaruj go powidłami i przykryj trzecim blatem. Przykryj ciasto, np. ściereczką i obciąż deską, czy książką
- Gotowy piernik udekoruj polewą czekoladową (np. według tego przepisu) i posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami
Rada:
Z niewykorzystanej części ciasta możesz przygotować pierniczki.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWesołych Świąt! :)