W
tym roku zdecydowałam się na przygotowanie tradycyjnego piernika staropolskiego.
Ciasto najlepiej jest przygotować 4 -6 tygodni przed świętami, a upiec tydzień
przed Bożym Narodzeniem. Czasu jest mniej, ale zagniecione 2 tygodnie przed
świętami będzie równie smaczne :)
Przepis dostałam od Babci.
Składniki:
- 250 g masła
- 500 g miodu (użyłam wielokwiatowego)
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka (125 ml)
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej przyprawy korzennej – 2 torebki po 40 g)
Sposób przygotowania:
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z miodem i cukrem. Odstaw do wystudzenia
- Sodę rozpuść w mleku, wymieszaj
- Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól, przyprawę do piernika, wbij jajka, wlej mleko z sodą i dodaj wystudzoną masę miodową. Wyrób starannie ciasto (będzie dość luźne, jednak w lodówce stężeje) i przełóż je do szklanego naczynia lub kamionkowego, emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, np. do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz