czwartek, 4 grudnia 2014

PIERNIK STAROPOLSKI – ETAP 1

  W tym roku zdecydowałam się na przygotowanie tradycyjnego piernika staropolskiego. Ciasto najlepiej jest przygotować 4 -6 tygodni przed świętami, a upiec tydzień przed Bożym Narodzeniem. Czasu jest mniej, ale zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :)
Przepis dostałam od Babci. 

Składniki:
  • 250 g masła
  • 500 g miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej przyprawy korzennej – 2 torebki po 40 g)
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z miodem i cukrem. Odstaw do wystudzenia
  2. Sodę rozpuść w mleku, wymieszaj
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól, przyprawę do piernika, wbij jajka, wlej mleko z sodą i dodaj wystudzoną masę miodową. Wyrób starannie ciasto (będzie dość luźne, jednak w lodówce stężeje) i przełóż je do  szklanego naczynia lub kamionkowego, emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, np. do lodówki
Udanego wyrabiania ciasta! :) 


Wigilijny Piernik 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj