wtorek, 3 grudnia 2013

PUSZYSTY SERNIK ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ

  W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć sernika dlatego chciałabym Wam zaproponować przepis, który jest bardzo łatwy. Metodą prób i błędów otrzymałam przepyszny sernik, który jest połączeniem kilku innych przepisów. Dzięki temu ciasto jest puszyste i wilgotne. Po prostu sernik idealny. Gorąco Wam polecam!

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • ½ paczki masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • szczypta soli
  • 200 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • skórka z cytryny (pomarańczy)
Na spód:
  • Ok 90 gram ciasteczek czekoladowych (użyłam czekoladowych herbatników)
  • 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
  3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser cały czas mieszając
  4. Następnie dodaj budynie, skórkę z cytryny, roztopione masło i dokładnie zmiksuj
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy serowej. Nie miksuj tylko delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką
  6. Na sam koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj
  7. Ciasteczka pokrusz i dodaj masło. Zagnieć do otrzymania kruszonki
  8. Blachę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka, a na nie masę serową. Sernik piecz przez około godzinę w temperaturze 180C
Lukier:

Sok z ½ cytryny i 2 czubate łyżki cukru pudru dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie polej je lukrem.

Smacznego!



2 komentarze:

Drukuj