W Święta Bożego Narodzenia
nie może zabraknąć sernika dlatego chciałabym Wam zaproponować przepis, który
jest bardzo łatwy. Metodą prób i błędów otrzymałam przepyszny sernik, który
jest połączeniem kilku innych przepisów. Dzięki temu ciasto jest puszyste i wilgotne.
Po prostu sernik idealny. Gorąco Wam polecam!
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 ½ szklanki cukru
- 6 jajek
- ½ paczki masła (roztopionego i wystudzonego)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
- szczypta soli
- 200 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- skórka z cytryny (pomarańczy)
- Ok 90 gram ciasteczek czekoladowych (użyłam czekoladowych herbatników)
- 3 łyżki masła
- Oddziel żółtka od białek
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
- W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser cały czas mieszając
- Następnie dodaj budynie, skórkę z cytryny, roztopione masło i dokładnie zmiksuj
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy serowej. Nie miksuj tylko delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką
- Na sam koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj
- Ciasteczka pokrusz i dodaj masło. Zagnieć do otrzymania kruszonki
- Blachę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka, a na nie masę serową. Sernik piecz przez około godzinę w temperaturze 180C
Sok z ½ cytryny i 2
czubate łyżki cukru pudru dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie polej je
lukrem.
Bardzo apetyczne serniczek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń